Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


McKenzie módszer

A McKenzie módszer az elmúlt években nagyfokú nemzetközi elismerést vívott ki magának. Világszerte az egyik legelterjedtebb gerinckezelési eljárás, a világ 40 országában alkalmazzák. 30 nemzet csatlakozott a módszer oktatásához. Időközben több mint 100 tudományos munka íródott a témában. A módszert azok a gyógytornászok és orvosok alkalmazhatják, akik a Nemzetközi vagy a Magyarországi McKenzie Intézet által oktatott tanfolyamokon részt vettek, s erről bizonyítvánnyal rendelkeznek.
A módszerrel leggyakrabban kezelt betegség a porckorong különböző betegségei (prolapsus, discus hernia). A gerincsérv a csigolyák közötti porckorong belső állományának (nucleus pulposus) kizáródását, a prolapsus a kiboltosulását jelenti, ami a külső, erős rostos gyűrű (anulus fibrosus) sérülése következtében alakul ki. A kitüremkedés helyétől és erősségétől függően a tünetek elég változatos képet mutathatnak. A rövidült, hegesedett idegszövet, vagy izomrost feszülése által okozott fájdalom megszüntetésében is szerepet játszik.
A cél a fájdalom 'centralizálása' (a fájdalom visszahúzódása a test középpontja felé), majd ennek elérése után az állapot stabilizálása.
Az első alkalmat egy alapos mozgásszervi vizsgálattal kezdi a terapeuta, mely meghatározza a fájdalom okát. Ennek keretében a beteg speciális mozdulatokat és testhelyzeteket ismétel, figyelve közben a fájdalomra gyakorolt hatást.
Ennek alapján állítható össze a személyre szóló kezelési program. A terápiás eljárás lényege a célzott irányú aktív mozgások gyakoroltatása és ezzel a kitüremkedett rész mechanikai úton történő "helyretolása", majd azoknál az eseteknél, ahol ezek nem hozták meg a kívánt eredményt, passzív manuális technikákat alkalmazunk.
A kezelés előnye, hogy könnyen elsajátítható, a páciensek „önkezelik” magukat, nem szükséges hozzá terapeuta folytonos jelenléte. A sikeres javulás igen rövid idő alatt elérhető, a kiszabott feladatsor gyakorlása nem időigényes.
A kezelés fontos része a kiújuló fájdalmak megelőzése. E módszer szakszerű alkalmazásával gyakran a műtéti beavatkozás is elkerülhető. Célzott gyógytorna, az ún. törzs körüli izomfűző kialakítása alapja egy stabil, teherbíró gerinc elérésének. A kóros terhelések kerülése, megváltoztatása nagy szerepet játszik a gerinc védelmében.

 A megelőzés nagyon fontos szerepet játszik az ilyen irányú problémák kialakulásában.

Fő a pontos diagnózis! McKenzie módszere annak a felismerésére épül, hogy a beteg tünetei alapján meghatározhatjuk a gerincben lezajló biomechanikai, statikai változásokat. Ezért a kezelés precíz mechanikai diagnózisra, majd az azt követő, gyógytornász által vezetett önkezelésre épül. A vizsgálatot végző meghatározza a gerincfájdalmak közül azokat, amelyek bizonyos irányú mozgásokkal csökkenthetőek, megváltoztathatóak, ill. megszüntethetőek.A mozgással befolyásolható fájdalmakat keletkezésük szerint különíti el
  • A rossz testtartásból adódó gerincfájdalmak
  • A gerinc egyirányú, károsodott szövetet ért terheléséből adódó mozgásbeszűkülés, mely fájdalommal jár
  • A csigolyák közti porckorong degeneratív elváltozásai közül azok, amelyek elmozdulásukkal mechanikai mozgásakadályt képeznek, ezáltal helyi és lesugárzó fájdalmat, ill. testtartásbeli és mozgásbeli elváltozást okoznak (pl. a csigolyák közti porckorongok kitüremkedései)

Ahány hátfájás, annyiféle kezelés

A különböző okok miatt kialakuló fájdalmakat más-más módon kezeljük. 

A rossz testtartásból eredő fájdalom iskolás gyerekeknél, ill. ülőmunkát végzőknél jelentkezik. Oka a naponta gyakran felvett statikus testhelyzet, például rossz ülési pozíció hosszú időn keresztül. Hajolva-összegömbölyödve fekszünk, előrehajolva mosunk fogat, beülünk az autóba (leülünk a buszon vagy a metrón), ülünk a munkahelyünkön vagy az iskolában, ülve megyünk haza, ülve eszünk és nézünk tv-t, majd aludni megyünk. Ez a sok azonos mozgás ellenmozdulatok hiányában egyoldalúan terheli a gerincet, amit legjobban a hátizmok megfelelő erősítésével és testtartás-korrekció betanításával lehet kezelni.

A gerinc egyirányú, károsodott szövetet ért terheléséből adódó hátfájdalmaknál a problémát nem az ismétlődő helytelen mozdulat vagy statikus terhelés okozza, hanem az, hogy pl. gyulladás, hegesedés vagy más degeneratív elváltozás miatt megváltozott szövetet ér mechanikai behatás. Emiatt a beteg egy idő után már nem is képes a beszűkült irányú mozdulatot elvégezni. Itt a probléma megoldását és a fájdalmak csökkentését a megrövidült szövetek megnyújtása, majd a célirányos izmok erősítése jelentheti.

A hátul-középen kitüremkedő porckorong szimmetrikus, derékba, farba, esetleg combba sugárzó fájdalmat okoz. Ezt a fájdalmat a csigolyák hátsó részének zárásával, vagyis hátrahajlásokkal lehet csökkenteni ill. megszüntetni. Nyaknál a lapockák közé, ill. a vállba sugározhat.

A hátul-oldalt kitüremkedő porckorong egyoldali, aszimmetrikus fájdalmat okoz azon az oldalon, ahol nyomja a kilépő idegeket. Az egyoldali fájdalom sugározhat derékba, farba, combba, lábszárba, ill. lábba aszerint, hogy milyen mértékű a kiboltosulás. Nyaki szakaszon a panaszok jelentkezhetnek a lapockák között, tarkónál, vállban, karban, alkarban, ill. kézben. Járhat zsibbadással vagy fájdalommal, a törzs, ill. a fej oldaltartásával, a mozgás beszűkülésével.

A gyógytornász a kezelés során megtanítja a helyes mozdulatot, melyet a beteg a meghatározott módon és ismétlésszám szerint otthon végez. Ezáltal válik a módszer önkezelővé. Mobilizációt és manipulációt a gyógytornász csak akkor végez, ha a centralizáció eléréséhez nem elegendő a beteg saját ereje. A mobilizáció után a beteg éppúgy elvégzi a tanult mozgást a megbeszélt ismétlésszámban, mint a mobilizáció előtt.

A McKenzie-módszernek köszönhetően mára világszerte megnőtt azoknak a száma, akik visszanyerhetik mozgás- és munkaképességüket torna által, valamint azoké, akik ezáltal biztonságosabb, teljesebb életet élhetnek a fájdalmak kiújulásától való félelem nélkül.