Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mulligan terápia

A technika a nevét megalapítójáról, az új-zélandi gyógytornászról Brian Mulliganrõl kapta. A Mulligan technikával a test minden izületét, ami fájdalmas, mozgásterjedelmében beszûkült, kezelni tudjuk. A terápiás elv rendkívül egyszerû és minden izületre könnyen adaptálható.

A Mulligan terápia indikációs területei:

  • Akut és krónikus nyak-, hát-, derékfájdalom esetén
  • Fejfájás
  • Beszûkült és fájdalmas izületek
  • Szédülés
  • Túlerőltetésből származó problémák

Mulligan szerint az izületben egy pozíciós hiba van, ha ezt korrigáljuk a beteg fájdalom nélkül tudja végezni a mozdulatot. A lényeg a fájdalommentes aktív mozgás, mely az agy számára a legerősebb input. Ha egy megtartott fájdalommentes helyzetben végeztetjük a mozgást, beindíthatunk egy körfolyamatot, mellyel gyorsabb és tartósabb állapot javulást érhetünk el.
A manuálterápiával a terapeuta a pácienstől kért aktív mozgás közben egy megtartott kiegészítő mozgást/irányt kivitelez, valamint szükség esetén a mozgás végén egy túlnyomást alkalmaz a maximális kezelési eredmény elérése érdekében. Így a pozíciós hibát a a pasziv mobilizáció és a páciens által kivitelezett aktiv mozgás segítségével korrigálja.


A terápeuta az adott izületben egy úgynevezett: megtartott manuálterápiás passzív kiegészítõ mozgást végez a páciens pedig egyidejûleg a kezelt izületben aktívan a beszûkült irányba mozgást végez. A végtagokon Mulligan ezt a technikát MWM-nek (mobilisation with movement - mobilizáció mozgással) nevezi. Akkor végezhetjük, ha a kiegészítô mozgás (passzív mobilizáció) és az aktív mozgás is fájdalommentes. Tehát a gyógytornásznak adott izületben, olyan csak passzívan végezhetô mozgásirányt kell keresnie, amit a beteg a legkellemesebbnek talál, és ezt a mozgásirányt megtartva az aktív mozgás is fájdalommentes marad, valamint a kezelésnek azonnali pozitív eredményt kell mutatnia. Ezenkívül a betegnek, a két kezelés között alkalmazott önterápiával, a terápia alatt elért eredmény 50%-át el kell hogy érje.

A gerincoszlopon SNAG-nak (sustained natural apophyseal glide - megtartott természetes kisizületi elcsúszás). SNAGs azoknál a betegeknél alkalmazható nagy eredménnyel, akiknek adott izület egy mozgásirányba fájdalmasan beszűkült. Amennyiben a Mulligan technika a beteg problémáját javítja, lehet a dozírosát emelni, ez annyit jelent, hogy a beteg az aktív mozgásának végén saját kezüleg a beszűkült mozgás irányába passzívan (pl:másik kézzel) nyomást gyakorol.

Az MWMs és a SNAGs mellet van az úgynevezett NAGs (natural apophyseal glides - természetes kisizületi elcsúszás), ami egy klasszikus manuálterápiás technika, amikor a terapeuta a beteg kisizületét passzívan mobilizálja. NAGs-et a Cx és Thx csigolyákon lehet végezni. A gyógytornász mozgatja az adott kisizület felső izületi párját, mégpedig a SNAGs-el ellentétesen nem megtartva hanem oszcillálva (kb. 2-szer másodpercenként) 20-30 másodpercen keresztül. Olyan betegeknél alkalmazzuk, akiknél egy izület több mozgásiránya is fájdalmasan beszukült.


Önterápia:
Az önterápiának a Mulligan technikában nagyon fontos szerepe van, hiszen így a beteg a terápiába aktívan be van vonva, valamint a két terápia közötti idô hasznosítva van az eredmény fokozására. Önterápiához manuálterápiás övet vagy törölközôt használunk. Egy további fontos elem az önterápiában a Tape. Feltétele, hogy a kezeléskor egy olyan mobilizációs irányt találjunk, ami a beteg fájdalmát javítja. Ilyenkor lehet a kiegészítô mozgást (passzív mozgás) Tape-el stimulálni.

A terápia alapelemei:

  • Akut fájdalom megszüntetése a mozgásfolyamat alatt
  • Egyéni korrekciós mozgásgyakorlatok tanítása
  • Önkorrekció, önkontroll tanítása
  • Mindennapi testmozgások okozta fájdalmak progressziójának megelõzése, illetve a kontroll gyakorlatok betanítása
  • Páciens betanítása