Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tape, kinesiotape

Miben segít?

· Különböző izomhúzódások, izomzúzódások esetén

· A terhesség alatt jelentkező hát- és lábfájdalmakra és az egyéb mozgásszervi panaszokra

· Ízületek rándulása, részleges szalagsérülések esetén

· Bevérzések, ízületi folyadékgyülemek oldásában

· Fokozott izomtónus, izomgörcsök oldására, fájdalomcsillapításra

· Ízületi-, íngyulladások esetén

· A nyirokkeringés stimulálására

· Műtéteket követő heggyógyulás és izomerősítésre

· Gyógytorna, mozgásszervi rehabilitáció kiegészítésére


A Kinesio-taping alapvető funkciói és hatásai

1)     Az izomműködés javítása

Az izomzat túlterhelése esetén az izom kötőszöveti részében repedések keletkezhetnek. Ennek következményei a fájdalom, a merevség, a duzzanatok, a tónusnövekedés és a tónusváltozás, amelyek a mozgatórendszer leggyakoribb panaszai. Ezentúl létrejöhet pl. az izomzat műtét utáni nemcsak hypertoniája, hanem hipotoniája. Az izomzat mindkét esetben kezelhető kinesio-taping módszerrel és az izomműködés javul.

2)     Keringési zavarok javítása

A gyulladások gyakran a test reakciói a szövetek sérüléseire. A kiáramló folyadék a sérült területen a duzzanat gyulladásához és a bőr és az izomzat között nyomásnövekedéshez vezet. A nyirokáramlásban zavar keletkezik, illetve stagnál. Az elasztikustape ezen a területen meg tudja emelni a bőrt, növeli a teret, és ezáltal csökkenti a nyomást és a nyirokkeringés javulását eredményezi.

3)     Fájdalomcsillapítás

Mivel a szalagok rátapadnak a bőrre, és a kifejtett testmozgás hatására a szalag által kifejtett mechanikus elmozdítás a bőrben lévő mechanoreceptorok ingerlését eredményezi. 

4)     Izületi funkciók támogatása

Az ízületek működését különféle kinesio-tapevel lehet segíteni. Az izomtónus befolyásolása az egyenlőtlen súlyeloszlást korrigálja és ez egyensúlyt teremt az izomcsoportokban. A propriocepció stimulálásával jobb mozgásérzés érhető el. A funkcionális és mechanikus korrekciós ragasztási technikák éppúgy, mint a passzív segítség, az ízületek működésének javulását eredményezik, fájdalomtompuláshoz vezetnek és ezáltal a gyógyulási folyamat lerövidül.


A szalagok felhelyezése és eltávolítása

A felhelyezés módjától függően a szalagot nyújtás nélkül, vagy különböző mértékben előnyújtva ragasztjuk fel. Mielőtt a szalagot felhelyezzük és a hordózófóliát eltávolítjuk, a szalagcsíkot a megfelelő hosszúságúra vágjuk.

Így lehet az I szalag mellett Y és X szalagokat is készíteni.

A szalagcsíkok végét lekerekítjük. Így elkerüljük a nem feszülő sarkok idő előtti leválását és a szalagvégek nem kívánatos feltekeredését. A kineziotapeet ezáltal hosszabb ideig lehet viselni.

A bőrnek száraznak és zsírmentesnek kell lennie. A csekély mértékben szőrös bőr nem akadályozza a szalagok felhelyezését és eltávolítását (szenzoros inger).


Kontraindikációk

Az elasztikus taping használatának a mai napig nincsenek ismert mellékhatásai. Mindazonáltal a következő kontraindikációk esetén a kineziotaping használatát mellőzni kell:

- nyílt sebek

- még meg nem gyógyult hegek

- pergamentszerű bőr, pl. Neurodermitis, CVI St.II/ III. esetén, vagy

- pikkelysömör esetén

- kötôszöveti-zóna keresztcsont (genitális zóna) a terhesség első három hónapjában

- ismert akril-allergia

Színtan / Színterápia

Az elasztikus tape szalagot leggyakrabban négy különböző színben használják. Pink, kék, bézs és fekete. A szalagok sem minőségükben, sem tulajdonságaikban nem különböznek egymástól. Azonos nyúlási képességük van. A színeket a színterápiára támaszkodva választották ki a terápiához. Ezen a ponton fel kell hívni a figyelmet arra, hogy elsősorban a helyes felhelyezési technika a döntő, és a színeket mint pozitív vonatkozást veszik figyelembe.

A pink szín aktivizáló és ösztönző, a kék ezzel szemben nyugtató hatású, a bézs pedig semleges.

A fekete szalag csak később jött hozzá, és állítólag orvosi kérésre. A sportban használják –különösen az USA-ban.

A kinesiotapet ezért úgy kell kiválasztani, hogy a pink szalag a gyenge, energiaszegény strukturát ösztönözze és az izomfelhelyezésnél a tónust fokozza. A kék szalagot akkor használják, amikor a nagyenergiájú struktúrát megnyugtatni és az izomtónust csökkenteni kell. A bézs minden esetben semleges hatást fejt ki.

Taping
A Taping egy olyan funkcionális rögzítési technika, amely szelektíven rögzít és tehermentesít sérült, vagy instabil izületeket, tehermentesít túlterhelt, gyulladt képleteket, megelőzi számtalan sportsérülés kialakulását.

Rendkívül jól alkalmazható bokaizületi ficam esetén, amikor a szalagok sérülése nem indikál műtéti beavatkozást. Egy jól felhelyezett, rugalmatlan ragasztócsíkokból összeállított kötés megakadályozza, hogy a boka a sérülés irányába mozogjon, tehát teljes nyugalmat nyújt a sérült szalagok gyógyulásához. Ugyanakkor a többi mozgásirányt szabadon hagyja, így a sérült könnyedén mozoghat benne. Ez hatalmas előnyt jelent egy gipszrögzítéssel szemben, mert az izmok nem sorvadnak el a mozgáshiánytól, illetve a tape állandó nyomást biztosit a nyirokkeringés számára, így az ödéma hamarabb húzodik vissza. Hasonló módon rögzíthető a sérült váll- és térdizület, azzal a különbséggel, hogy itt rugalmas anyagokat használunk, biztosítva a nagy mozgásszabadsággal bíró izületek zavartalan működését.