Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Schroth módszer

Diagnózis:

Scoliosis alatt a gerinc torzióval társult oldalirányú elhajlását értjük. A torzió következtében a konvexitás oldalán hátul bordapúp alakul ki. Az oldalirányú elhajláshoz társulhat domborulat, de homorulat is háti vagy az ágyéki szakaszon.

Tünetek: A gerinc oldalirányban elhajlik, a háton bordapúp alakul ki, a törzs aszimmetrikus, az érintett gerincszakasz mozgása csökkent. Az érintett csigolyák mozgékonysága legtöbbször lényegesen lecsökkent, olyannyira hogy a csigolyaoszlop aktív kiegyenesítése már nem lehetséges.

Az oldalirányú görbülethez társul legtöbbször a csigolya elfordulása is, aminek következtében a háti szakaszon úgynevezett bordapúp, az ágyéki szakaszon izompúp alakul ki.

A kiváltó okok különbözőek lehetnek, (ideg-izom problémák), de a legtöbb esetben a mai napig nem tisztázottak. A konzervatívan (operációs beavatkozás nélkül) kezelhető esetek nagy részét az idiopathiás (ismeretlen eredetű) esetek teszik ki, amikkel legtöbbször serdülőkorú fiataloknál találkozhatunk.

 

Schroth módszer

A lehetőség szerinti maximális korrekció elérésében az 1900-as évek elejétől a német Katharina Schroth nevéhez fűződő háromdimenziós scoliosis terápia (3DST) állja meg a helyét. 

Mint a név is mutatja, a módszer nem csak az oldalirányú görbületet kezeli (kétdimenziós), hanem a csigolyák csavarodása következtében kialakult bordapúpot is korrigálja (háromdimenziós). Schroth a gerincoszlop anatómiai tulajdonságaira alapozva a törzset három blokkra osztja fel, amelyek a gerincferdülés esetén egymással szemben eltolt, elcsavarodott helyzetben deformálódtak. A csontos elváltozás következtében a csigolyák ék alakúvá válhatnak, a bordák mozgékonysága korlátozódik, majd ennek hatására a légzési volumen csökken.

A gyógytorna módszer meghatározott idegi visszakapcsolási mechanizmusokra épül, különösképpen a tartás és mozgásérzésre. A megfelelő tartáskorrekció és a görbület felegyenesítésének begyakorlásával az új tartási érzés idővel rögződik. A gerincferdülés 3D korrekciójának eléréséhez különböző asszimetrikus helyzetekben a törzsizomzat bizonyos szakaszának működését váltjuk ki. A terápia kiemelkedően fontos részét képező háromdimenziós légzéssel a csigolyák csavarodását, az oldalirányú görbületet és a gerincferdüléssel gyakran együtt járó „lapos hátat“ korrigáljuk. A terápia lényege, hogy a gerinc maximális aktív nyújtásával elért helyzetben a háromdimenziós légzéssel a törzs csavarodásának visszaállítását érjük el, majd ennek a testhelyzetnek a megtartása mellett izomerősítést és nyújtást alkalmazunk.

A gyógytornagyakorlatok célja

  •  a hibás gerincferdüléses tartás korrekciója,
  •  a belső testkép normalizálása, 
  •  a csökkent működésű tüdőterületek aktiválása.


A terápiás eredmények az operáció elkerülését az esetek 90%-ában, a progresszió megelőzését, a légzésfunkció javulását, a fájdalom csökkenését, bizonyos esetekben megszűnését mutatják. A rehabilitációs eredmények hosszú távú stabilizálását, a scoliosis későbbi következményeinek lehetőség szerinti csökkentését, az életminőség javítását, a rendszeres utánkövetésés vizsgálatok támasztják alá.
A Schroth alapkorrekciók mellett a terápia kiemelkedően fontos elemével, a háromdimenziós légzéssel a scoliotikusan megváltozott légzési mód korrigálásán túl a gerinc görbületének, elcsavarodásának, valamint a besüppedt területeknek a pozitív befolyásolását érjük el. A megfelelő gyakorlatok pontos, tudatos kivitelezésének elsajátításához és a hosszú távú eredmények biztosabb eléréséhez elengedhetetlenül fontos a betegség anatómiai ismerete, az ön-, és a külső kontroll. Mindezt a kezelés kezdetén felvilágosítással, majd folyamatos gyógytonász-, és tükörkontrollal segítjük elő.

Az új korrekciós érzés mentális megerősítéséhez, az izomzattal való stabilizáláshoz, a 3D terápiához a korrekciós helyzetek, gyakorlatok folyamatos és rendszeres napi ismétlése alapfeltétel. A testtudat és a testtartás “átprogramozásához” a megfelelő ideig tartó korrekciós inger megléte szükséges, emiatt fektetünk nagy hangsúlyt az otthoni gyakorlás mellett a mindennapi tevékenységek helyzeteinek progresszió akadályozás irányába vivő átformálására.

A Schroth terápia indikációs területei:

- Scoliosis (gerincferdülés)
- Scheuermann kór (fiatalkorban fellépő csigolyanövekedési zavar)

- Hanyagtartás
- Operáció előtti mobilizáció
- Operáció utáni rehabilitáció
- Egyéb csigolyadeformitások és tartási problémákA terápia alapelemei:

- Egyéni korrekciók tanítása
- Tartási kontroll
- Légzésterápia
- Testtudat-fejlesztés
- Önkorrekció, önkontroll tanítása
- Mindennapi aktivitások progresszió megelőző irányának tanítása
- Korzettkezelés - hozzászoktatás, leszoktatás
- Szülők betanítása